Werkervaring
Sinds 1978 ben ik werkzaam als fysiotherapeut en vanaf 1987 ook als manueel therapeut. Als fysiotherapeut ben ik begonnen in een verpleegtehuis te Rotterdam. Hier behandelde ik patiënten met halfzijdige verlamming en amputaties. In 1979 ben ik verhuisd naar de provincie Groningen waar ik werkte in een groepspraktijk voor fysiotherapie in Roodeschool en Uithuizen. In mei 1993 ben ik gestart als zelfstandig fysiotherapeut/manueel therapeut en heb ik mijn eigen praktijk aan de Hooiweg 16a te Eelde-Paterswolde.

Specialisatie a-specifieke lage rugpijn

Regelmatig kom ik patiënten tegen met rugklachten waarvoor geen direct aantoonbare reden is te vinden. Deze zogeheten a-specifieke lage rugpijn gaat vaak gepaard met een steeds terugkerende pijn in de onderrug, bijvoorbeeld bij lang staan of slenteren. Soms is er sprake van acute pijn door een onbenullige beweging. Iemand raapt een zakdoek op van de grond en het ‘schiet’ die persoon plotseling in de rug. Bij a-specifieke lage rugpijn ontbreekt een direct aantoonbare reden voor de klachten waardoor een diagnose moeilijk is te stellen.
Om mensen met deze vorm van rugklachten goed te kunnen helpen heb ik mij gespecialiseerd in het behandelen van a-specifieke lage rugpijn. Hiervoor heb ik een effectief behandelprogramma ontwikkeld bestaand uit echografie, spieroefeningen en ‘het plankje van Huisman’.

Echografie en spieroefeningen

Om inzicht te krijgen in uw spierfunctie maak ik gebruik van echografie. Hierbij worden geluidsgolven ingezet om in het lichaam te kijken. Ik beweeg een apparaatje over uw huid dat de geluidsgolven uitzendt. De weefsels in uw lichaam kaatsen de geluidsgolven terug. Het apparaatje vangt de geluidsgolven weer op en stuurt ze naar een computer. Deze zet de ontvangen informatie om in beeld. Zo kan ik de kwaliteit van uw diepe buikspieren in kaart brengen. Op basis hiervan krijgt u een oefenprogramma dat is gericht op het versterken van de diepe buikspieren. Daarbij gaat het vooral om duurarbeid en niet om kracht. Wanneer u de oefeningen dagelijks uitvoert nemen de klachten vaak snel af.

Onderzoek en publicaties
Om meer te weten te komen over klachten als gevolg van stoornissen van de wervelkolom doe ik wetenschappelijk onderzoek. De onderzoeksgegevens, die ik verzamel in mijn eigen praktijk, leg ik vast in wetenschappelijke artikelen voor vakbladen.

Overzicht van publicaties
  • P.A. Huisman, ‘Succesvolle variant SNG-techniek volgens Mulligan’, Fysio Praxis 9 (2012) 40-41
  • H. Vossen, P.A. Huisman en K. Bartholomeeuwsen, ‘Klinimetrie bij klinische lumbale instabiliteit’, Fysio Praxis 4 (2011) 20-21
  • H. Vossen, K. Bartholomeeuwsen en P.A. Huisman, ‘Blind varen op Tampascore kan leiden tot minder adequate therapie’, Fysio Praxis 10 (2009) 16-19
  • P.A. Huisman, ‘Cervicogene hoofdpijn bij extensiebeperking van C0-C1’, Tijdschrift Manuele Therapie 1 (2008) 46-49
  • P.A. Huisman, ‘Mobilisatie van een PIP-gewricht volgens Mulligan’, Tijdschrift Manuele Therapie 4 (2007) 28-31
  • P.A. Huisman, ‘Tertiaire preventie bij paralyse van musculus serratus anterior door letsel aan nervus thoracicus longus’, Fysio Praxis, 10 (2005) 42-45
  • P.A. Huisman en J.H.G. Onstenk, ‘Het piriformis syndroom bij pijn in bil en been’, Fysio Praxis 6 (2004) 12-17
  • P.A. Huisman, ‘Het TH-4 syndroom’, Fysio Praxis 1 (2003) 11-14  
Registratie
Ik sta geregistreerd in het Centraal Kwaliteit Register van het Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) en in het register van de Stichting Opleidingen Muskuloskeletale Therapie (SOMT). Daarnaast ben ik gecertificeerd voor dry needling. Jaarlijks volg ik erkende na- en bij-scholingscursussen.